Top 10 Anvelope Auto de Iarnă
Selecția celor mai bune 10 anvelope auto de iarnă, alături de un ghid de shopping și câteva informații esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a cumpăra o anvelopă auto de iarnă. Fiecare anvelopă a fost inclusă în Top 10 pe baza analizei mai multor factori: popularitatea brandului, grad de aderență, eficiență la frânare, fiabilitate, design, raport preț/calitate și recenzii clienți.
1. Anvelopa de iarna Michelin ALPIN 6 205/55R16 91H

Caracteristici cheie:
- anvelopă confecționată dintr-un cauciuc moale, care își pastrează proprietățile la temperaturi scăzute
- tracțiune și aderență sporită în condiții meteo vitrege, pe temperaturi scăzute
- profil conceput pentru a dispersa eficient apa când se rulează pe carosabil umed
VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
2. Anvelopa de iarna Debica Frigo HP 2 205/55R16 91H

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
3. Anvelopa de iarna BFGoodrich G-FORCE WINTER2 205/55 R16 91 T

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
4. Anvelopa iarna Debica Frigo 2 M+S 185/65R15 88T

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
5. Anvelopa Cordiant Winter Drive 185/65R15 92T Iarna

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
6. Anvelopa iarna Hankook Winter ICept RS2 W452 185/65R15 88T

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
7. Anvelopa de iarna Tigar WINTER 195/65R15 91H

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
8. Anvelopa iarna Debica Frigo 2 M+S 195/65R15 91T

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
9. Anvelopa Iarna Michelin Alpin 6 185/65 R15 88 T

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
10. Anvelopa iarna Sailun IceBlazer Alpine+ 205/55R16 91H

VEZI ȘI ALTE OFERTE
Magazin 1 Magazin 2 Magazin 3
Anvelopele de iarnă: pe care ar trebui să le cumperi și la ce să te uiți pentru a face o alegere inspirată?
Ori de câte ori se așterne o cantitate modestă de zăpadă în România, aproape toate șoselele patriei se blochează. Știm însă cu toții că nu vremea este de vină, ci lipsa noastră de pregătire. Desigur, în cele mai multe cazuri, este și vina autorităților, care sunt luate în fiecare an prin surprindere de anotimpul rece.
În acest ghid cuprinzător pentru pregătirea mașinii dvs. pentru lunile de iarnă, vom analiza îndeaproape anvelopele de iarnă și vom discuta dacă merită sau nu cheltuiala, înainte de a lua în considerare orice alt aspect al conducerii în timpul sezonului rece.
Cauciucuri de iarnă
Chiar dacă anvelopele de iarnă sunt din ce în ce mai utilizate în România, mulți șoferi încă nu înțeleg exact pentru ce sunt ele și de ce ar trebui să fie montate în mod obligatoriu, devreme ce în urmă cu nu prea mulți ani fiecare circula cu orice tip de anvelope, indiferent de anotimp. Adevărul este că anvelopele de iarnă nu sunt concepute doar pentru zăpadă și gheață. De asemenea, sunt mai aderente și, prin urmare, mai sigure decât anvelopele de vară în toate condițiile meteorologice – chiar și pe uscat – atâta timp cât temperatura mediului ambiant este mai mică de 7 grade Celsius.

Ce sunt anvelopele de iarnă?
Cel mai important lucru de înțeles despre anvelopele de iarnă este că nu sunt anvelope pentru rularea pe gheață, nici chiar anvelope doar pentru zăpadă. Asta pentru că nu au știfturi metalice de nici un fel pe banda de rulare. În schimb, anvelopele de iarnă sunt pur și simplu concepute pentru a fi folosite atunci când temperaturile sunt scăzute și drumurile devin alunecoase. Desigur, sunt mult mai eficiente decât anvelopele de vară pe un drum acoperit cu zăpadă și gheață, dar vor oferi mai multă aderență și tracțiune chiar și pe o suprafață uscată, atâta timp cât temperatura ambientală este mai mică de 7 grade Celsius. De asemenea, sunt mai bune și pe un drum acoperit parțial cu apă, anvelopele de iarnă fiind mult mai sigure decât anvelopele de vară atunci când plouă.
Prin urmare, între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii martie, anvelopele de iarnă vor avea aproape sigur mai multă aderență decât anvelopele de vară.
Cum funcționează anvelopele de iarnă?
Anvelopele de iarnă sunt diferite de anvelopele de vară în trei moduri specifice. Primul este că modelul benzii de rulare are mult mai multe caneluri, sau lamele, tăiate în bandă, care înlătură apa și ajută anvelopa să ”muște„ zăpada și gheața.
În al doilea rând, anvelopele de iarnă sunt fabricate dintr-un compus care conține mai mult silice, ceea ce înseamnă că rămân moi și suple chiar și la temperaturi de îngheț. În condiții foarte reci, cauciucul unei anvelope de vară devine extrem de rigid, ceea ce înseamnă că alunecă pe suprafața drumului în loc să se agațe de ea.
În cele din urmă, blocurile de cauciuc ale unei anvelope de iarnă sunt proiectate să vibreze atunci când sunt în mișcare, ceea ce înseamnă că orice zăpadă pe care ar fi putut-o ridica va fi scuturată. Între timp, o anvelopă de vară se va înfunda cu zăpadă și gheață, devenind complet netedă și aproape inutilă.
Poți folosi anvelope de iarnă vara?
Nu există niciun motiv legal pentru care să nu poți folosi anvelopele de iarnă vara, dar cu siguranță nu l-am recomanda. Pe vreme caldă, anvelopele de iarnă se vor uza mult mai repede decât anvelopele de vară, lovindu-te acolo unde te doare cu adevărat – la portofel.
În plus, anvelopele de iarnă generează mai puțină aderență și tracțiune decât anvelopele de vară pe vreme caldă, ceea ce înseamnă că vor fi mai puțin sigure. Cel mai bun lucru de făcut este să vă scoateți anvelopele de iarnă odată ce temperaturile încep să crească din nou și să le păstrați în depozit pentru iarna următoare.
Anvelopele de iarnă și legile din România
În prezent, în România este o cerință legală să montați anvelopele de iarnă în timpul sezonului rece, însă obligativitatea se rezumă exclusiv la situațiile când șoselele sunt acoperite cu zăpadă sau gheață. Prin urmare, dacă pe partea carosabilă nu există zăpadă sau gheață, nu veți putea fi sancționat atunci când sunteți surprinși circulând cu alte anvelope decât cele de iarnă. Cu toate acestea, pentru motivele expuse anterior, nu este recomandat ca în sezonul rece să circulați cu anvelope de vară.
Cât costă anvelopele de iarnă?
Costul anvelopelor de iarnă variază enorm în funcție de marcă și dimensiune. În general, totuși, ar trebui să vă așteptați să plătiți un preț pentru anvelopele de iarnă aproape identic cu cel pentru un set de anvelope de vară.
Diferențele dintre anvelopele de iarnă, anvelopele de vară și anvelopele all-season
Proiectate pentru țările cu climă moderată, anvelopele pentru toate anotimpurile combină elemente de anvelope de iarnă și de vară pentru a putea fi utilizate pe tot parcursul anului. Sunt anvelope realizate dintr-un compus care oferă o aderență bună în condiții uscate și calde, fără a deveni tari și rigide la temperaturi foarte scăzute. La fel ca anvelopele de iarnă, au și o mulțime de lamele tăiate în banda de rulare. Mulți șoferi consideră că anvelopele pentru toate anotimpurile sunt cea mai convenabilă opțiune, deoarece pot fi utilizate pentru toate cele patru sezoane.
Cu toate acestea, anvelopele pentru toate anotimpurile sunt fundamental compromise. Acestea nu vor fi nici la fel de aderente ca anvelopele de vară în lunile mai calde și nici la fel de eficiente ca anvelopele de iarnă în condiții reci, cu aderență redusă. În plus, montarea anvelopelor all-season pe o mașină performantă este o modalitate garantată de a vă asigura că mașina nu va performa niciodată la adevăratul potențial și nu va avea parte de suficientă aderență .
În condiții de temperatură scăzută și aderență scăzută, anvelopele all-season versus anvelopele de iarnă nici nu pot fi comparate: anvelopele de iarnă vor fi mult mai eficiente.
Cum se depozitează anvelopele de iarnă
Anvelopele de iarnă trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat, stivuite una peste alta și ferite de lumina directă a soarelui și sursele de căldură pentru a preveni degradarea cauciucului.
Când scoateți anvelopele de iarnă, ar trebui să le marcați pe fiecare astfel încât, atunci când vine timpul să le montați, să le puteți roti pozițiile pe mașină pentru a uniformiza rata de uzură. Garajul tău de acasă sau șopronul din grădină ar fi ideal.
De asemenea, ar trebui să vă spălați anvelopele de iarnă cu apă caldă și să le uscați cu atenție înainte de a le depozita.
Dacă nu aveți spațiu pentru a le depozita acasă, mulți montatori de anvelope oferă un serviciu de „hotel de anvelope”. Pentru o taxă de aproximativ 50 lei pe anvelopă pe sezon, le vor stoca pentru tine.
Identificarea anvelopelor de iarnă
În 2012 a fost introdus un nou simbol „Alpin” pentru a identifica anvelopele de iarnă. De atunci, doar anvelopele care afișează pictograma cu trei vârfuri cu motivul fulgilor de zăpadă sunt clasificate legal drept anvelope de iarnă. Prin urmare, înainte de a cumpăra un set de anvelope de iarnă, asigurați-vă că observați fulgul de zăpadă înainte de scoate banii din portofel.