Dacă nu folosești prea des magazinele online pentru a cumpăra produsele dorite, îți oferim mai jos câteva sfaturi extrem de utile pentru a te pune la adăpost de eventualele pierderi financiare sau alte pagube pe care le poți suferi atunci când cumperi de pe internet.
10 sfaturi pentru cumpărături online sigure
- Verifică existența prefixului „https” în URL-ul magazinului online și asigură-te că există o pictogramă în formă de lacăt în bara de adrese. Aceste detalii semnalează faptul că site-ul (magazinul) este securizat (de încredere).
- Fă-ți întotdeauna cumpărăturile de pe site-uri de renume și asigură-te că site-ul nu este o clonă sau o variantă copiată la indigo a unui magazin consacrat. Verifică ortografia adresei URL și informațiile de contact ale site-ului. Ar trebui să existe întotdeauna un nume de companie, o adresă și un număr de telefon.
- Dacă prețurile sunt prea mici pentru a fi adevărate, probabil că așa sunt. Nu te lăsa înșelat!
- Nu da clic pe anunțurile pop-up. De multe ori te redirecționează și pot fi rău intenționate, chiar și atunci când apar pe site-uri legitime. Îți recomandăm să nu faci niciodată clic pe ele.
- Nu oferi niciodată informații sensibile precum PIN-ul cardului bancar.
- Verifică politica de returnare oferită de magazinul online și costurile de expediere.
- Cumpără întotdeauna folosind un card de credit cu protecție împotriva fraudei. Majoritatea cardurilor de credit îți permit să raportezi o achiziție ca fiind frauduloasă în termen de 30 de zile de la afișarea acesteia în extrasul de cont.
- Pentru articolele comercializate de persoane fizice (ex. pe site-uri precum OLX), cumpără întotdeauna de la vânzătorul propriu-zis, nu de la o terță parte, pentru a te asigura că primești bunurile autentice. Fraudele online sunt mai frecvente decât ai putea crede.
- Când configurezi un cont de utilizator pe un magazin online, utilizează întotdeauna o parolă puternică și sigură. De asemenea, nu utiliza aceeași parolă pe mai multe conturi (site-uri) diferite. În plus, nu configura conturi de utilizator și nu iniția niciodată plăți online prin serviciile de Wi-Fi public.
- Ferește-te de e-mailurile care îți solicită să faci clic pe un link. Este cel mai periculos tip de phishing. Dacă mesajul nu pare legitim, nu da clic pe niciun link. Dacă sunt rău intenționate, acestea vor încerca să îți fure diverse informații, cum ar fi datele de conectare pe conturile tale online sau numărul cardului de credit. De asemenea, astfel de link-uri te pot redirecționa către un site clonat în care ești păcălit să îți resetezi parola sau alte informații despre contul tău de utilizator.